Wysłany: 2009-04-24, 14:19 Współpraca? Czy to w ogóle jest możliwe?
Podczas niezliczonych rozmów jakie prowadziłem z sieciami - klientami Alfanetu, jednym z najczęściej przewijających się tematów była współpraca pomiędzy sieciami, która mogłaby przynosić im rozliczne korzyści.
Pozwólcie, że wymienię zakres niektórych z tych możliwych wspólnych działań:
- Wspólny marketing (większość sieci w ogóle nie prowadzi żadnej polityki w tym zakresie, to nawet nie jest kwestia pieniędzy, po prostu brakuje ludzi i czasu)
- Wdrażanie nowych usług zwiększających marżę i przede wszystkim "przywiązanie" klienta (powiedzmy, że chodzi o lojalność)
- Hurtowy zakup łącz
- Hurtowy zakup sprzętu
- Wspólne działania zmierzające do sprzedaży sieci
- Tańszy dostęp do pomocy prawnej, podatkowej, finansowej
- Dotacje z UE
Gołym okiem widać, że tematów jest sporo i potencjalnie każdy z nich może podnieść nie tylko efektywność działania firmy ale i jej wartość. To są konkretne pieniądze, które można zarobić.
Jednak, żeby skorzystać z takiej współpracy konieczny jest pewien minimalny poziom zaangażowania. Bez tego to się nie uda.
Przygotowałem wcześniej dwa takie projekty:
1) Wyszukiwarka sieci - http://sieci.internauci.pl/
2) Koncepcja połączenia kilkunastu sieci i wspólnego wejścia na NewConnect.
Obserwowałem ogromny opór, pomimo, że oba projekty nie wiązały się z żadnymi kosztami dla uczestników. Po prostu jeśli coś jest za darmo nie przywiązuje się do tego żadnej wagi.
Od miesiąca "knujemy" z naszymi zaufanymi klientami nad projektem sieci dostawców - sieci sieci. W kolejnych postach będę przedstawiał tą ideę i zakres podejmowanych działań. Bardzo liczę na waszą kreatywność i konstruktywne uwagi.
To forum jest dostępne tylko dla osób, które zadeklarowały aktywne uczestnictwo i są gotowe partycypować finansowo w projekcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum