ale mam pytanie, bo mam Ovis linka APPro54G i teraz tak myślę, że zamiast jednak takiej dwuradiowej maszyny to był sobie dokupił jaki AP, który by robił jako klient, a tego co mam bym postawił jako AP.
Do czego potrzebne, więc internet przychodzi drogą radiową i rozdzielany jest do kilku odbiorców przewodowo na krótkie odległości. Teraz z wykorzystaniem obecnego sprzętu, chce również przesłać sygnał radiowo, ale tylko w obrębie jednego domu jednorodzinnego.
Natomiast nowy sprzęt będzie działał jako stacja kliencka. Ważne jest, żeby dało się wpisać adres mac i obsługiwał NAT. I ważne żeby sprzęt miał dobrze konfugurowalny QOS lub inny mechanizm, żeby dało się sprawnie regulować ruchem torrentowym. Chodzi o to żeby dało się przypisać ustawienia w taki sposób, żeby priorytetem był ruch przeglądania stron, ale nie ograniczając pasma dla torrenta na stałe. (o ile w ogóle tak się da). W obecnej maszynie to nie za bardzo da się to zrobić skutecznie.
Niestety w toku naszych analiz G-duo odpadl jako sprzet ktory raczej nie zdobedzie super popularnosci w Polsce. Bedziemy robic oprogramowanie na urzadzenia MIMO, w tym rowniez w konfiguracji 2 radia, jednak one beda dostepne w Polsce w drugim kwartale 2010.
Jezeli masz jeden AP to zakup drugiego AP jest sensowny. Posiadanie oddzielnego APC i oddzielnego AP ma pewne zalety: APC mozesz wstawic do puszki blisko anteny, a AP mozesz zlokalizowac tam gdzie zapewni najlepszy zasieg.
Mozesz wybrac albo outdoora z antena 14db albo samo PCB. Zasilanie przez ethernet. Konfiguracja NAT+QOS, w QoS ustawiasz uplink i downlik zgodnie z parametrami twojego lacza i ustawiasz wysoki priorytet dla WWW. W TFM dopisujesz komputery z odpowiednim pasmem. Jesli nie zalezy CI na ograniczeniu ruchu to kazdemu dajesz 80% lacza.
W APPro mozesz dowolnie modyfikowac skrypty tak jak na typowym serwerku linuksowym, jesli mozliwosci dostepne z poziomu WWW okaza sie niewystarczajace.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum